Lika väl som många investerar i att inreda barnrummet eller att köpa alla de senaste baby- och barnprylarna bör man tänka på att investera i barnens framtid.
Kontakta banken för tips och råd
Det finns många olika former av sparande, som exempelvis fondsparkonto, kapitalförsäkring, investeringssparkonto med flera. Naturligtvis går det också att köpa aktier eller andra typer av värdepapper, men då bör man vara väl påläst och känna till aktiemarknaden.
Det bästa är att ta kontakt med sin egen bank för att få professionella tips och råd. Det gör det också lättare att komma igång och att välja formen för sparandet. Väljer man att öppna ett konto är fördelen att det går att dela med sig av kontonumret till nära och kära, så att även de kan bidra vid speciella tillfällen om möjlighet finns. Många bäckar små…
Det krävs inga stora summor
Oavsett hur man väljer att spara till barn kan det vara smart att lägga undan en slant varje månad, kanske en del från renoveringsbudgeten eller från ett sparkonto där pengarna är öronmärkta för praktiska saker. Det behöver absolut inte röra sig om några stora summor pengar, utan en till ett par hundralappar per månad räcker gott och väl. Tänk på att det är
ett långsiktigt sparande det handlar om och att det gäller att hitta rätt former för det.
Exempel på sparformer
Det finns som sagt en rad olika former för sparande, och här har vi samlat några praktiska tips för dig som går i spartankar. Det är bland annat viktigt att känna till vem eller vilka som disponerar pengarna samt vem/vilka som beslutar när pengarna ska bli tillgängliga för barnet.
– Väljer du att spara i ditt eget namn räknas pengarna som dina, och du bestämmer när pengarna ska bli tillgängliga för ditt barn.
– Väljer du att spara i barnets namn krävs det ett särskilt konto, och här kan rutinerna skilja sig mellan olika banker. Vanligt är att det krävs en underskrifter från båda vårdnadshavarna samt att pengarna blir tillgängliga för barnet vid 18 års ålder.
– Väljer man att komplettera med ett testamente är det viktigt att försäkra sig om att de pengar, och/eller andra värdesaker, man lämnar efter sig verkligen går till den eller de personer man vill att de ska gå till.
– Sparande till barn räknas som gåva, vilket innebär att pengar som sätts in på ett spar- eller fondkonto ägs av barnet men förvaltas av vårdnadshavarna fram till barnets 18 årsdag.
– Väljer man att teckna en s.k kapitalförsäkring kan man själv styra när, var och hur en eventuell utbetalning ska ske (ålder, engångsbelopp, löpande utbetalningar över tid etc). Vanligast är att placera pengarna i olika fonder som banken kan hjälpa till att välja.
– Om barnet står som kontoinnehavare blir även barnet skatteskyldig. Banken drar skatt på räntan och skickar detta som kontrolluppgift till Skatteverket. Om värdet på kontot överstiger 50 000 kronor kan det bli aktuellt med såväl deklaration som högre skattesats, så det kan vara värt att kolla upp olika alternativ.
Lycka till med sparandet!