När det gäller mode och inredning för baby och barn är det precis lika viktigt, eller kanske ännu viktigare, att ha lite koll på hur och var klädesplagg, möbler och dekorationer tillverkas. Vi blir allt mer medvetna och såväl mode- som inredningsbranschen har fått större press på sig att redovisa hur det står till med arbetsförhållanden och tillverkningsprocesser. Där har även du som konsument en viktig roll att fylla genom att ifrågasätta och att välja kvalitativa och hållbara produkter, både när det gäller material och miljö.
De stora kedjorna
Det finns en rad stora kedjor som säljer kläder, möbler, inredning, skor, accessoarer med mera för baby och barn. Gå in på respektive hemsida och läs på. Fråga om företagens och personalens hållbarhetsarbete i dina lokala butiker och ställ krav på dem som inte riktigt kan svara eller skriftligen redovisa vad som görs och inte görs.
Det finns som tur är en hel del svenska företag som arbetar både långsiktigt och medvetet på olika sätt. Det kan handla om allt från produktion och tillverkning till materialval och marknadsföring. Här är exempel på tre svenska modeföretag som gör ett bra arbete utifrån dessa perspektiv:
- Polarn o. Pyret
- Lindex
- Geggamoja
Polarn o. Pyret är ett svenskägt företag som har funnits sedan 1976 och sedan dess har man öppnat butiker runt om i hela Europa, bland annat i Tyskland, Frankrike, Grekland, Rumänien, Spanien och på Malta. Man satsar på återvunna material och ekologisk bomull. Det kanske bästa av allt är dessutom att alla kläder är anpassade för att gå i arv.
Lindex, som är en av Sveriges största modekedjor, har både fysiska och nätbaserade butiker i alla de nordiska länderna och såklart i hela Sverige. Sedan ett par år tillbaka är företaget med i STICA, “Swedish Textile Initiative for Climate Action”, som är ett samfund skapat av ett antal modeföretag för att minska industrins klimatpåverkan.
Ytterligare ett steg i Lindex hållbarhetsarbetet är det nya babysortiment som modeföretaget har lanserat i form av Soft Nature samt The Colour pops. Det är två kollektioner med en tydlig skandinavisk touch och handritade, sagoinspirerade mönster.
Geggamoja startades i ett garage av två systrar som designar och säljer unika och kvalitativa barnkläder. Företaget har valt att arbeta med leverantörer som är GOTS-certifierade- Global Organic Textile Standard vilket innebär att alla textilprodukter tillverkas av organiskt odlad bomull och tillverkas, lagras och säljs i hållbara led.
Fler miljömärkningar att hålla utkik efter
- EU Ecolabel
Märkningen hette tidigare EU-Blomman och är en officiell miljömärkning framtagen av EU, vilket innebär att arbetet med EU Ecolabel sker på regeringsnivå.
- Svanen
Den officiella miljömärkningen för Norden som reglerar miljöpåverkan när det gäller såväl varor som tjänster, under hela processen från jord till avfall.
- KRAV Textil
KRAV är en miljömärkning som finns inom flera olika branscher, men när det gäller textila produkter är det Krav Textil som gäller. Här är det främst material som bomull, skinn och lin som kontrolleras så att de odlas och tillverkas enligt reglerna för Krav. Några av dessa kriterier rör djurhållning, bomullsodling och vattenanvändning.